Maison du Peuple d’Europe

Europees Volkshuis

Voor een burgerlijk en solidair Europa

 

Odyssee van een Vrachtwagen, een Weg naar Vrijheid
Odyssee van een Vrachtwagen, een Weg naar Vrijheid

"Odyssée van een Vrachtwagen, een Weg naar Vrijheid" is een tentoonstelling opgezet om bewustwording te creëren over de gevolgen van het Europese migratiebeleid aan de landsgrenzen van de Unie.
Van 30 januari tot 29 februari 2024 op Rue de Linthout 65, Schaarbeek.

Het Europees Volkhuis is een Europees openbaar nabijheidsspace ten dienste van participatieve democratie en sociale vooruitgang.

Het draagt bij aan de ontwikkeling van Europees burgerschap op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau. Het bevordert de deelname van de burger aan het wetgevings- en politieke proces met als doel het welzijn en de kwaliteit van leven voor iedereen te verbeteren.  

Het betrekt alle Europese burgers en inwoners in Europa bij de opbouw van een Europa van burgers. Dit is mogelijk door de civiele samenleving in staat te stellen zich te informeren, te vormen en deel te nemen aan regionale, nationale en Europese debatten, tot aan het opstellen van voorstellen voor amendementen, en zelfs voorstellen voor wetsprojecten.

Met dit doel heeft de MPEVH de volgende ontwikkelingsassen gedefinieerd:

Ondersteunende instrumenten voor burgerparticipatie:

Activiteiten op het gebied van sociale en democratische economie:

 Stap aan boord van het avontuur van het Europees Volkhuis!

U hoeft alleen maar lid te worden en/of een donatie te doen om deel te nemen aan het Europese avontuur en bij te dragen aan onze gemeenschappelijke toekomst

petition_footer

Klik op deze afbeelding om de petitie te ondertekenen

Training in Burgerlobby
Geconfronteerd met de groeiende complexiteit van instellingen, realiseren burgers zich dat ze zich moeten informeren, bijscholen en zich moeten inzetten om de democratie op alle niveaus te laten functioneren, of het nu op lokaal, regionaal, nationaal of Europees niveau is.
Europees Burgerinitiatief (ICE)
Op Europees niveau zijn er verschillende mechanismen op zijn plaats om burgers in staat te stellen actie te ondernemen en zich tot Europese instellingen te richten. Het is echter belangrijk dat burgers en verenigingen op de hoogte zijn van bestaande mechanismen en deze effectief kunnen gebruiken. Dit is het doel van het Huis van het Volk van Europa, dat tot doel heeft burgers te informeren, te trainen, te adviseren en burgerinitiatieven te ondersteunen.
Een land binnen het land zijn
Dit project begon met de mobilisatie van bepaalde bevindingen uit het onderzoek Noir Jaune Blues. Dit onderzoek veroorzaakte ophef bij de publicatie in januari 2017 en bracht de ontbinding van sociale banden aan het licht. Tussen de vragen die door dit onderzoek aan het licht werden gebracht, stond de toekomst van sociale cohesie centraal in een globale context van het verlies van betekenis en vertrouwen in de democratie.
Ondersteuning voor de onzichtbaren
De nationaliteit(1) van een lidstaat en de verblijfplaats(2) in een lidstaat van de Europese Unie verlenen elke Europese burger de volgende rechten: Het recht op vrij verkeer en verblijf Het recht om te stemmen en verkiesbaar te zijn voor het Europees Parlement Het recht om te stemmen en verkiesbaar te zijn bij lokale verkiezingen Het recht op diplomatieke en consulaire bescherming Het recht op Europees burgerinitiatief Het recht om een petitie in te dienen bij het Europees Parlement Het recht om een klacht in te dienen bij de Europese Ombudsman
Solidair restaurant
Het project "Iedereen aan tafel" heeft tot doel in het Brussels Gewest een kwalitatief solidair restaurant te creëren dat openstaat voor alle inwoners van de stad. Gelegen in Elsene, halverwege tussen het Europees Parlement en de volkswijk Matonge, biedt dit restaurant aan iedereen, ongeacht economische of sociaal-culturele achtergrond, de gelegenheid om te lunchen en dineren in een sociaal warme sfeer. De goedkeuring van dit project door de gemeente Elsene zou deze herfst moeten plaatsvinden.

NIEUWS

Débat avec les candidats régionaux et la société civile en vue des élections du 9 juin.

Débat avec des candidats et la société civile en vue des élections Fédérales et Européennes du 9 juin.

Le 25 avril 2024, 18h45 : « Tou.te.s à table » !

WELCOME PATATAS PROJET

Odyssée d’un Camion, une Route vers la Liberté

Débat avec les candidats régionaux et la société civile en vue des élections du 9 juin.

Hier soir, a eu lieu un débat entre plusieurs candidats des Listes des Engagés (Pierre MISGHA), du PTB (Soulaimane El…

Débat avec des candidats et la société civile en vue des élections Fédérales et Européennes du 9 juin.

Hier soir, a eu lieu un débat entre plusieurs candidats des Listes des Engagés (Ismaël NUINO), du PTB (Leïla LAHSAINI),…

Le 25 avril 2024, 18h45 : « Tou.te.s à table » !

« Tou.te.s à table » est un projet de table d’hôte né d’une initiative de la Maison du Peuple d’Europe…

Wie zijn wij?

Over ons

Het Europees Volkhuis (MPEVH) is een vzw opgericht in 2014. MPEVH is geaccrediteerd bij de Europese Unie als een niet-gouvernementele organisatie die de belangen van de burgermaatschappij vertegenwoordigt.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons nieuws en de activiteiten van het Europees Volkhuis. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

La Maison du Peuple d’Europe n’est pas responsable du contenu de ce site.

Dutch